Lindungi Seksyen 377A, Soalan Lazim

  1. Apakah itu Seksyen 377A?

Kod Keseksaan Seksyen 377A ialah undang-undang Singapura yang menjenayahkan perbuatan “keji dan menjijikan” antara lelaki:

Kemarahan atas kesopanan

377A. Mana-mana kaum lelaki yang, secara awam atau peribadi, melakukan, atau bersubahat melakukan, atau mendapatkan atau cuba untuk mendapatkan pelakuan oleh seseorang kaum lelaki, apa-apa perbuatan tidak senonoh yang keterlaluan dengan seseorang lelaki lain, hendaklah dihukum dengan pemenjaraan selama satu tempoh yang juga boleh berlanjutan sehingga 2 tahun.

Seksyen 377A telah dibahaskan secara meluas di Parlimen Singapura pada tahun 2007, dan Kerajaan memutuskan untuk mengekalkan Seksyen 377A tanpa menguatkuasakan undang-undang secara proaktif. Perdana Menteri Lee Hsien Loong menjelaskan dalam ucapannya bahawa ini adalah untuk “mengekalkan keseimbangan”, “untuk menegakkan masyarakat yang stabil dengan nilai keluarga tradisional dan heteroseksual, tetapi dengan ruang untuk homoseksual menjalani kehidupan mereka sendiri dan menyumbang kepada masyarakat.”

  1. Adakah Kerajaan menguatkuasakan Seksyen 377A?

Kerajaan telah menyatakan bahawa ia tidak secara proaktif menguatkuasakan Seksyen 377A. Pada Oktober 2018, Peguam Negara menyatakan bahawa pendakwaan terhadap “dua orang dewasa yang bersetuju di tempat persendirian” di bawah Seksyen 377A “tidak akan menjadi kepentingan awam”.

Pada 28 Februari 2022, Mahkamah Rayuan, mahkamah tertinggi di Singapura – mengeluarkan keputusan yang menyatakan bahawa Seksyen 377A adalah “tidak boleh dikuatkuasakan secara keseluruhannya” sehingga Peguam Negara “memberikan notis yang jelas” tentang niatnya untuk menegaskan haknya untuk menguatkuasakan secara proaktif dengan cara pendakwaan.

  1. Adakah benar majoriti rakyat Singapura hanya mementingkan kesan ke atas pemansuhan Seksyen 377A dan bukan mengenai Seksyen 377A?

Setakat ini, kami tidak mengetahui sebarang kajian kuantitatif yang menanyakan responden tentang perkara ini, dan oleh itu ia tidak jelas bahawa sebahagian besar rakyat Singapura hanya mengambil berat tentang kesan ke atas pemansuhan Seksyen 377A dan bukan mengenai Seksyen 377A.

Walau bagaimanapun, kejelasan untuk pemansuhan Seksyen 377A akan mempunyai banyak kesan ke atas ruang undang-undang, dasar awam dan masyarakat. Perdana Menteri Lee Hsien Loong mengamati pada tahun 2007 berkata: “Jadi, andaikata kita bergerak pada seksyen 377A, saya fikir aktivis gay akan mendesak lebih banyak lagi, mengikuti contoh negara yang memihak idea atau eksperimen baharu di Eropah dan Amerika, untuk mengubah apa yang diajar di sekolah, untuk menyokong perkahwinan sejenis dan keibubapaan, untuk meminta, untuk memetik dari surat mereka, ‘…hak yang sama seperti lelaki atau wanita lurus.’ ”

  1. Dengan Seksyen 377A, bolekah saya didakwa jika saya membuat ujian HIV?

Tidak, kewujudan Seksyen 377A tidak dan tidak sepatutnya menghalang ujian HIV. Kami akan menentang pendakwaan sesiapa di bawah Seksyen 377A hanya kerana dia tampil untuk ujian.

Menurut keputusan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Rayuan tertinggi Singapura – pada 28 Februari 2022, Seksyen 377A telah diisytiharkan “tidak boleh dikuatkuasakan secara keseluruhannya” sehingga Peguam Negara “memberi notis yang jelas” tentang niatnya untuk menegaskan haknya untuk menguatkuasakan secara proaktif dengan cara pendakwaan.

Ujian HIV awanama mudah didapati. Seseorang yang mengambil berat demi rakan lelaki homoseksual atau biseksual yang sering actif dalam perhubungan seks dan juga orang tersayang boleh dan harus menggalakkan mereka untuk menggunakan perkhidmatan ini.

Untuk senarai klinik yang menyediakan ujian HIV awanama, sila rujuk:
www.healthcare.com.sg/cat/anonymous-hiv-testing

  1. Seksyen 377A adalah sebabnya mengapa saya didiskriminasi di tempat kerja. Mengapa saya perlu menyokongnya?

Kami menyokong amalan pekerjaan yang adil dan berdasarkan merit. Pekerjaan harus berdasar atas keupayaan seseorang untuk melaksanakan kerja dan keperluan pekerjaan yang berkait, bukannya ciri peribadi yang tidak berkaitan.

Kami membantah sesiapa yang menggunakan Seksyen 377A untuk mendiskriminasi atau mewajarkan diskriminasi terhadap orang berdasarkan identiti homoseksual atau biseksual mereka.

Kami menggalakkan individu yang menghadapi diskriminasi pekerjaan untuk menghubungi Perikatan Tiga Pihak untuk Amalan Pekerjaan Adil (TAFEP) untuk mendapatkan nasihat dan bantuan: www.tal.sg/tafep

  1. Saya seseorang LGBTQ (lesbian, gay, biseksual, transgender, aneh, dll.). Bukankah kewujudan Seksyen 377A bermakna saya ialah seorang penjenayah?

Kod Kanun Keseksaan Seksyen 377A ialah undang-undang Singapura yang menjenayahkan perbuatan “keji dan menjijikan” antara lelaki. Oleh itu, ia hanya berkenaan kepada aktiviti seksual sejenis antara lelaki.

Tambahan pula, tiada ancaman pendakwaan di bawah Seksyen 377A. Menurut keputusan yang dikeluarkan oleh Mahkamah Rayuan tertinggi di Singapura – pada 28 Februari 2022, Seksyen 377A telah diisytiharkan “tidak boleh dikuatkuasakan secara keseluruhannya” sehingga Peguam Negara “memberi notis yang jelas” tentang niatnya untuk menegaskan haknya untuk menguatkuasakan secara proaktif dengan cara pendakwaan.

  1. Kewujudan Seksyen 377A adalah sebab mengapa saya tidak dapat mencari rumah sewa. Saya mahu ia dimansuhkan.

Singapura merupakan sebuah negara yang mempunyai keluasan tanah yang terhad. Kami menggalakkan tuan tanah untuk melanjutkan penginapan kepada semua penyewa sejauh mungkin. Sebarang penggunaan harta sewa yang dibenarkan atau tidak dibenarkan hendaklah dimaklumkan dan dinyatakan dalam perjanjian penyewaan.

Kami membantah sesiapa yang menggunakan Seksyen 377A untuk menamatkan penyewaan penyewa mereka. Penyewaan hanya boleh ditamatkan mengikut syarat yang jelas dalam perjanjian penyewaan, sekiranya berlaku pelanggaran serius atau dengan persetujuan sesama.

Kami menggalakkan penyewa yang menghadapi masalah dengan tuan tanah mereka untuk mendapatkan nasihat undang-undang dan mempertimbangkan tindakan undang-undang jika perlu.

  1. Bukankah sepatutnya semua golongan LGBTQ menyokong pemansuhan Seksyen 377A?

Prinsip yang menyokong Seksyen 377A secara objektifnya baik untuk semua orang. Kebiasaan sosial keluarga sebagai satu unit – dalam kata-kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong – “seorang lelaki dan seorang wanita, berkahwin, mempunyai anak dan membesarkan anak-anak dalam rangka unit keluarga yang stabil” menyediakan asas untuk berkembang maju seseorang individu dan masyarakat.

Bukan semua orang yang mengenal pasti sebagai LGBTQ menyokong punca LGBTQ, atau perubahan kepada undang-undang, dasar awam dan masyarakat yang diusahakan oleh aktivis.

Seksyen 377A melindungi masa depan, keluarga dan anak-anak kita.

Ikuti halaman kami untuk memahami lebih lanjut tentang sebab-sebabnya Seksyen 377A harus dilindungi.